Petrecere de închidere (dar nu de final) – sâmbătă 6 iunie, orele 21

sp

 

 

Trăim în timpuri critice, într-un moment în care acțiunea și organizarea sunt nu numai necesare, ci esențiale în procesul de imaginare și dezvoltare a unor alternative reale care pot pune capăt haosului și violenței care definesc actualul aranjament social și care amenință în ultimă instanță să pună capăt vieții pe planetă, sau dacă nu vieții sub orice formă pe care aceasta o poate lua, cu siguranță să distrugă orice perspectivă pentru o viață umană care merită trăită. Dominația și opresiunea prezente în toate sferele vieții umane și suferința și distrugerea pe care acestea le cauzează, în cele din urmă, în numele unei logici a profitului – și implicit a exploatării – care guvernează prezentul sistem socio-economic, se află poate la un apogeu istoric. Această logică care este camuflată în spatele unor discursuri despre democrație, libertate, drepturi, oportunități egale, progres, nu își poate ascunde adevărata natură, una care poate fi rezumată de interesul pentru prezervarea puterii și privilegiilor unei mici părți a populației planetei.

Suntem, așadar, de părere că este necesară existența unei perspective libertare (în sensul autentic al cuvântului) și a unei critici radicale asupra realității sociale existente în spațiul autohton, sufocat de violența discursului neoliberal, de manifestările neoconservatoare și auto-colonizatoare și de minciunile și manipulările instituțiilor media și mediului intelectual aservit structurilor de dominație. Exacerbarea discursului naționalist, apelul la militarizare al conducătorilor politici, criminalizarea tot mai multor aspecte ale vieții, restrângerea multor drepturi în numele siguranței naționale și stabilității, violența tot mai mare pe care o resimt cu precădere segmentele cele mai expuse, nu sunt altceva decât măsuri menite să extindă și să consolideze controlul social în ideea că dezintegrarea socială care are loc și care se va accelera pe măsură ce lucrurile se vor înrăutăți, nu va afecta capacitatea celor care stăpânesc societatea de a-și conserva statutul dominant. Pe măsură ce aceste evenimente se desfășoară nu ne rămâne decât să constatăm că, tot mai mult, cei care controlează societatea renunță la orice încercare de a-și deghiza natura acțiunilor, devenind tot mai evidenți. De aici și până la a conștientiza impostura oricăror afirmații care pretind că trăim într-o societate democratică și că suntem liberi rămâne doar un pas, care trebuie făcut și care trebuie însoțit de acțiuni într-o direcție care să fie cu adevărat emancipatoare pentru toate victimele opresiunii – într-adevăr, nu se poate vorbi despre eliberare de sub dominație dacă unele părți ale populației sunt lăsate în urmă.

Ca atare este convingerea noastră că motivele care au stat la baza deciziei de a deschide spatiul – atomizarea populației, comodificarea generală a vieții, anxietatea, competiția, conformismul, apatia, monotonia și alienarea care caracterizează bună parte din ciclul cotidian – nu și-au pierdut validitatea, iar contextul social în care trăim nu s-a schimbat. Acesta fiind cazul, decizia de a închide spatiul nu trebuie văzută ca un pas înapoi, ci ca o măsură tactică în încercarea de a găsi o relevanță mai mare și o metodă mai oportună pentru circumstanțele pe care le înfruntăm în prezent. Totodată nu trebuie să descurajeze viitoare proiecte de organizare sub diferitele forme pe care acestea pot și trebuie să le ia și nici pe cele deja existente. Pe scurt, această decizie nu reprezintă nici pe departe un sfârșit, ci implică o reimaginare și o continuare sub o altă formă – formă care la fel va trebui să coincidă cu țelul urmărit și să implice în mod necesar dialog, o abordare teoretică și acțiune concretă.

Pentru a discuta despre toate aceste lucruri, și pentru a petrece împreună o seară frumoasă, vă invităm la o ultimă petrecere organizată în actualul spațiu care ne-a găzduit la modul fizic ideile, revolta, visurile și speranțele în ultimii aproape 4 ani.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply