Salvați Roșia Montană fără fasciști // Save Roșia Montană without fascists

srmf

[RO]

Salvați Roșia Montană fără fasciști

Împotriva ideilor și violențelor fasciste din cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”

Pentru o condamnare publică a tuturor activităților fasciste din partea organizatorilor

Pentru o discuție despre măsurile necesare pentru stoparea implicării fasciste în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”

Săptămâna aceasta va avea loc o nouă ediție a FânFest, un festival care face parte din campania „Salvați Roșia Montană” și care are loc în Roșia Montană. Ne dorim să vă informăm cu privire la unele acțiuni de natură fascistă care au avut loc la ediția din vara trecută a FânFestului și despre încercările noastre de a intra în dialog despre acestea cu organizatorii și coordonatorii campaniei „Salvați Roșia Montană”.

Ce s-a întâmplat anul trecut? Când în cadrul festivalului două persoane au fost atacate de indivizi cu însemne fasciste nu a existat nicio reacție din partea staffului sau a persoanelor prezente la concert. Acest incident ne îngrijorează cu atât mai mult prin faptul că nu este singurul care a avut loc în timpul diferitelor activități ale campaniei.

De aceea am trimis o scrisoare către organizatorii și coordonatorii campaniei și ai FânFestului, în speranța că vom putea stabili un dialog despre lucrurile petrecute și despre găsirea unor mijloace de prevenire în viitor a incidentelor de acest gen. Ca urmare a acestui lucru o persoană a fost contactată prin telefon de către Eugen David, președintele organizației Alburnus Maior (care coordonează lupta comunității din Roșia Montană împotriva proiectului minier) și care pe scurt ne-a spus că nu va avea un răspuns scris la scrisoarea noastră și nu consideră necesară o reacție împotriva atacurilor fasciste, fiind de părere că festivalul este asemenea unei nunți și ca la orice petrecere uneori unii oameni sunt bătuți. Pentru mai multe detalii despre atacul fascist și reacția lui Eugen David puteți citi cea de-a doua scrisoare atașată, mai mult sau mai puțin identică cu prima, dar incluzând reacția telefonică a lui Eugen David.

Astfel am contactat alte persoane și organizații care au luat parte la campania „Salvați Roșia Montană” în ideea sprijinirii cererilor noastre față de Alburnus Maior și față de organizatorii FânFestului. Mai multe grupuri au semnat acea scrisoare, iar un grup a publicat-o în limba germană într-o revistă numită „Bună,” o revistă germană despre România, și de asemenea pe alte două site-uri.

Până în acest moment nu am primit niciun răspuns la scrisoarea noastră și credem că este necesară publicarea sa pentru o audiență mai largă. Prin acest lucru ne dorim să obținem o reacție împotriva acțiunilor fasciste prezente în cadrul campaniei și să găsim mijloace pentru stoparea acestora. Sperăm că ne este împărtășită îngrijorarea față de impactul dăunător pe care agresorii de extremă dreaptă îl pot avea asupra campaniei „Salvați Roșia Montană.” Sperăm de asemenea că și voi considerați importantă condamnarea și stoparea acestui gen de atitudini și activități, astfel încât împreună să putem începe un dialog despre măsurile necesare pentru împiedicarea grupărilor cu afinități fasciste sau naționaliste și legionaroide în a lua parte la campanie sau a o domina în întregime. Suntem de părere că implicarea unor asemenea grupări poate compromite întreaga campanie.

Manifestări naționaliste alături de propagarea spiritului ultrareligios specific mișcării fasciste românești din perioada interbelică în cadrul acțiunilor de stradă împotriva proiectului minier în toamna anului 2013 în București.

Manifestări naționaliste alături de propagarea spiritului ultrareligios specific mișcării fasciste românești din perioada interbelică în cadrul acțiunilor de stradă împotriva proiectului minier în toamna anului 2013 în București.

Ne puteți sprijini in acest demers făcând următoarele lucruri:
Puteți semna scrisoarea atașată destinată organizatorilor.
Puteți trimite o scrisoare personală organizatorilor, iar nouă o copie a acesteia: alburnusmaior@ngo.ro, calin.capros@yahoo.com

Îi puteți contacta direct pe organizatori prin intermediul telefonului:
0740280309, Eugen David – președinte, 0742524387 Calin Capros –
vicepreședinte.

De asemenea dacă aveți alte idei, sugestii sau întrebări nu ezitați să ne contactați:
diycraiova@riseup.net

Fără toleranță pentru intoleranță!

Un răspuns în limba germană pentru grupurile germane

Ne dorim să vă informăm despre faptul că Alburnus Maior a trimis un răspuns în limba germană colectivelor germane care au semnat scrisoarea. În acest răspuns ei afirmă că „Salvați Roșia Montană” a adoptat întotdeuna o poziție clară împotriva ideologiilor naționaliste, rasiste sau xenofobe și că mișcarea nu va reprezenta niciodată un loc primitor pentru forțele naționaliste, rasiste sau xenofobe.

Noi considerăm că prin această scrisoare foarte amăgitoare Alburnus Maior a încercat doar să își prezerve imaginea favorabilă în cercurile activiste occidentale și totodată să evite periclitarea sprijinului pe care îl primesc din afara țării. Această poziționare nu poate fi luată în serios din mai multe motive:

1. Afirmă că atacul fascist menționat în scrisoarea noastră a fost un caz unic și că este periculoasă generalizarea sa la întreaga campanie. Noi nu am afirmat niciodată că toată campania este fascistă, naționalistă sau xenofobă. Și nici acest incident nu a fost unul singular. Oricine a luat parte la evenimentele din cadrul mișcării a putut observa cu ușurință că elemente bine organizate ce adoptă acele idei și acțiuni reprezintă o parte considerabilă a campaniei. Noi nu credem că oamenii atacați de fasciști sunt cei periculoși, sau cei care își doresc ca astfel de lucruri să nu se mai repete, ci oamenii care aleg să ignore aceste fapte și refuză să discute despre ele.

Activist anti-fascist agresat fizic în cadrul protestelor pentru Roșia Montană din București de către extremiști pe motiv că vorbea într-o altă limbă și că îi lipsea un steag național. Incident petrecut în urma comasării protestului cu „marșul pentru Basarabia.”

Activist anti-fascist agresat fizic în cadrul protestelor pentru Roșia Montană din București de către extremiști pe motiv că vorbea într-o altă limbă și că îi lipsea un steag național. Incident petrecut în urma comasării protestului cu „marșul pentru Basarabia.”

2. Afirmă că ar fi intervenit dacă ar fi fost informați. Membri ai staffului au fost informați imediat după producerea atacului, iar reacția lor a fost să informeze serviciul privat de securitate pentru a se uita după steagul furat. În plus acest lucru nu poate fi tratat de către organizatori drept un incident violent oarecare. Acesta a fost un atac politic executat de către membri ai unei grupări extremiste ultra-naționaliste împotriva unor oameni care își expuneau dezacordul față de acel tip de idei și manifestări.

Steagul furat în urma agresării fizice a celor două persoane. Postare pe pagina de facebook a grupării fasciste în care se laudă cu capturarea acestuia. Poza a fost ștearsă ulterior de pe contul de facebook ca urmare a lansării campaniei de solidarizare internațională.

Steagul furat în urma agresării fizice a celor două persoane. Postare pe pagina de facebook a grupării fasciste în care se laudă cu capturarea acestuia. Poza a fost ștearsă ulterior de pe contul de facebook ca urmare a lansării campaniei de solidarizare internațională.

3. Cel mai important lucru care ne face să ne îndoim că Alburnus Maior ar fi interesată în mod serios de stoparea implicării fasciștilor (sau naționaliștilor, rasiștilor, xenofobilor) în cadrul campaniei îl reprezintă faptul că nu au dorit niciodată să facă o asemenea declarație în public, sau să publice vreun răspuns în limba română. Chiar și atunci când grupurile germane și române semnatare a scrisorii au cerut un răspuns în limba română, tactica lor a rămas aceeași ca pe parcursul întregii perioade – să ignore și să pretindă că nimic nu s-a întâmplat, în speranța că nu foarte mulți oameni vor afla despre acest lucru și că în cele din urmă lucrurile vor fi uitate. Dacă acest lucru nu funcționează pot încerca oricând să discrediteze și să acuze antifasciștii că se opun campaniei și îi doresc răul.
maxresdefault

Gruparea fascistă „Uniți sub tricolor”, formată în special din membri ai galeriilor de fotbal, a fost bine primită de către organizatori în seara în care a avut loc agresiunea și chiar li s-a mulțumit de pe scenă pentru implicarea în cadrul campaniei Salvați Roșia Montană.

Gruparea fascistă „Uniți sub tricolor”, formată în special din membri ai galeriilor de fotbal, a fost bine primită de către organizatori în seara respectivă și chiar li s-a mulțumit de pe scenă pentru implicarea în cadrul campaniei Salvați Roșia Montană.

romania-ungaria-11-octombrie-2014-salvati-rosia-montana

photo

Suporteri fasciști din gruparea „Uniți sub tricolor” afișând diverse simboluri și mesaje naționaliste incitatoare la ură etnică, încercând să reînvie conflicte istorice de tristă amintire şi de mult apuse.

Suporteri fasciști din gruparea „Uniți sub tricolor” afișând diverse simboluri și mesaje naționaliste incitatoare la ură etnică, încercând să reînvie conflicte istorice de tristă
amintire şi de mult apuse.

Pe scurt: suntem de părere că Alburnus Maior este interesată doar în a avea cât mai multe grupuri și persoane implicate în campania „Salvați Roșia Montană.” În cazul în care oamenii sunt bătuți de fasciști și nu doresc să accepte acest lucru fără zgomot sunt declarați periculoși pentru unitatea campaniei. O spunem tare și răspicat: periculoși pentru întreaga campanie nu sunt doar fasciștii, ci și aceia care refuză să condamne în mod public ideile și violențele fasciste într-o manieră categorică, aceia care le tolerează și se identifică cu ele, aceia care doresc să conteze pe prezența naționaliștilor și forțelor fascistoide și legionaroide atunci când este necesară acțiunea de masă, aceia care, în mod voit sau nu, furnizează o platformă prin care extrema dreaptă poate să obțină recunoaștere și vizibilitate publică.

Tabără legionară organizată în anul 2012 în Roșia Montană. Se poate considera ca o tradiție în cadrul FânFestului ca în fiecare an să fie prezente diverse grupări de extremă dreaptă. Uneori acestea și-au amplasat propriul cort în vederea promovării propriilor interese. Un exemplu în acest sens îl reprezintă mișcarea ultra-naționalistă „Basarabia pământ românesc” căreia i s-a permis să strângă semnături în cadrul festivalului.

Tabără legionară organizată în anul 2012 în Roșia Montană. Se poate considera ca o tradiție în cadrul FânFestului ca în fiecare an să fie prezente diverse grupări de extremă dreaptă. Uneori acestea și-au amplasat propriul cort în vederea promovării propriilor interese. Un exemplu în acest sens îl reprezintă mișcarea ultra-naționalistă „Basarabia pământ românesc” căreia i s-a permis să strângă semnături în cadrul festivalului.

RM-209

RM-227
26

Localnic din Roșia Montană, membru activ al campaniei împotriva proiectului minier alături de tineri legionari.

Localnic din Roșia Montană, membru activ al campaniei împotriva proiectului minier alături de tineri legionari.

Acțiune de stradă organizată de legionari împotriva proiectului minier. Se poate observa felul în care copiii sunt folosiți în scopurile politice ale părinților și îndoctrinați de mici în spiritul ultra-naționalist.

Acțiune de stradă organizată de legionari împotriva proiectului minier. Se poate observa felul în care copiii sunt folosiți în scopurile politice ale părinților și îndoctrinați de mici în spiritul ultra-naționalist.

Surse foto (elocvente la rândul lor):
https://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2014/10/14/meciul-romania-ungaria-11-octombrie-2014/
http://roncea.ro/2013/09/16/nationalisti-pentru-rosia-montana-vor-reusi-33-de-ong-uri-crestine-din-romania-sa-preia-revolutia-din-piata-de-la-cele-27-de-ong-uri-ale-ungariei/
http://www.nationalisti.ro/2013/08/revolutia-incepe-la-rosia-montana/
http://www.buciumul.ro/2012/09/03/tabara-nationalista-rosia-montana-2012/
http://www.clipa.com/a1819-%E2%80%9CROSIA-MONTANA-REZISTA-%E2%80%9D-TABARA-NATIONALISTA-DIN-MUNTII-APUSENI.aspx
http://rosiamontanarezista.blogspot.ro/2010/08/rosia-montana-rezista-tabara_28.html

Atașăm de asemenea prima scrisoare semnată de cele patru grupuri și cea de-a doua scrisoare trimisă organizatorilor ce cuprinde și non-răspunsul telefonic al președintelui Alburnus Maior – Eugen David și semnată de grupuri din afara țării.
Atașăm și răspunsul organizatorilor campaniei adresat grupurilor semnatare din Germania și tradus în limba română de colectivul DIY Craiova. Textul în original poate fi consultat în limba germană în nr.2 al ediției tipărite a revistei „Bună” și poate fi găsit aici.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

srmfw
[EN]

Save Roșia Montană without fascists

Against fascist ideas and fascist violence inside the “Save Roșia Montană” campaign

For a public condemnation of all fascist activities by part of the organizers

For a discussion of necessary measures to stop fascist involvement inside the “Save Roșia Montană” campaign

This week will take place a new edition of FânFest, a festival which is part of the “Save Roșia Montană” campaign and which takes place in Roșia Montană. We would like to inform you about some fascist activities that happened during last summer’s FânFest and our attempts to enter in a dialogue with the organizers and coordinators of the campaign “Save Roșia Montană” about them.
What happened last year? When at the festival two people were attacked by individuals wearing fascist signs, there was no reaction from the staff or the people present at the concert. This incident concerns us even more since it’s not the only one that took place during the different activities of the campaign.

Therefore we have sent a first letter to the organizers and the coordinators of the campaign and the FânFest, hoping that we can start a dialogue about what happened and about finding ways of preventing this kind of incidents in the future. As a result of this, one person was contacted by phone by Eugen David, the head of the Alburnus Maior organization (which coordinates the struggle of the Roșia Montană community against the mining project), who, to sum it up, told us that he will not have a written answer to our letter and doesn’t consider it necessary to have a reaction against fascist atacks, having the opinion that the festival is something like a wedding and just like in any other party sometimes some people can get beaten. For more details about the fascist attack and Eugen David’s reaction, you can read the attached second letter, more or less identical to the first one, but including now Eugen David`s reaction by telephone.

Thus we contacted some other persons and organizations who had taken part
in the “Save Roșia Montană” campaign to support our demands towards Alburnus Maior and the organizers of FânFest. Some more groups signed that letter, one group published it in German language in a magazine called “Bună”, a german magazine about Romania and on two other internet-sites.

Until now we haven’t received any answer to our letter and we think that now it’s time to publish it to a broader public. By doing this we’re attempting to get a reaction against fascist activities present inside the campaign and to find measures to stop them. We hope that you share our deep concern about the hurtful impact extreme right wing aggressors can have inside the “Save Roșia Montană” campaign. We also hope that you too consider it important to condemn and oppose this kind of attitudes and activities, so that together we can start a dialogue about the necessary measures for blocking groups with fascist or nationalist and legionaroid affiliations from taking part in and eventually dominating the entire campaign. It is our opinion that the involvement of this sort of groups can compromise the entire campaign.

Nationalist manifestations together with the dissemination of an ultra-orthodox spirit specific to the romanian fascist movement from the inter-war period within the street actions against the mining project in the autumn of 2013 in Bucharest.

Nationalist manifestations together with the dissemination of an ultra-orthodox spirit specific to the romanian fascist movement from the inter-war period within the street actions against the mining project in the autumn of 2013 in Bucharest.

You can support us in this initiative by doing the following:

– you can share this letter
– you can send the attached letter to the organizers, and an email to inform us also
– you can send a personal letter to the organizers, and to us a copy of it. For the organizers you can send a letter at alburnusmaior@ngo.ro or calin.capros@yahoo.com
– you can contact directly the organizers by phone: +40740280309, Eugen David – president of the Alburnus Maior NGO, +40742524387, Călin Capros – vice-president.

Also if you have other ideas, suggestions or questions don’t hesitate to contact us at: diycraiova@riseup.net

No tolerance to intolerance!

An answer in German language to the German groups

We also want to inform you about the fact that Alburnus Maior has sent an answer in German language to the German groups which signed the letter.
In this response they declare that the “Save Roșia Montană” campaign has always taken a clear position against nationalist, racist or xenophobic ideologies and that the movement will never be a safe place for nationalist, racist or xenophobic forces.

We think that by this very misleading letter Alburnus Maior just tried to preserve their good image in Western activist circles and also to avoid jeopardizing the support that they receive from outside the country. This position can’t be taken serious for a number of reasons:

1. They say that the fascist attack mentioned in our letter has been a single case and that it is dangerous to generalize it to the entire campaign.
We never said that the entire campaign is fascist, nationalist, racist or xenophobic. Nor was this a single incident. Everybody who ever participated in events related to the movement could easily observe that well organized elements embracing those ideas and activities are a considerable part of the campaign. We don’t believe that the people attacked by fascists are the dangerous ones, or the ones that want to stop events like this from happening again, but the people who ignore these facts and refuse to talk about them.

Anti-fascist activist physically assaulted by extremists during the protests for Roșia Montană in Bucharest for talking in a foreign language and for not having a national flag. Incident which took place after the protest mixed with the “Basarabia is romanian land” march.

2. They say that they would have intervened if they would have been informed. Members of the staff were informed immediately after the atack happened and their reaction was to inform the private security to watch for the stolen flag. Also this can’t be treated by the organizers as some random violent incident. This was a political atack put in place by members of an extremist ultra-nationalist group against some people which peacefully showed their disagreement towards that kind of ideas and attitudes.

The stolen flag as a result of the physical asault on the two persons. Posted on the facebook page of the fascist group in which they praise themselves for capturing it. The picture has been subsequently deleted from the facebook page as a result of launching the international solidarity campaign.

The stolen flag as a result of the physical asault on the two persons. Posted on the facebook page of the fascist group in which they praise themselves for capturing it. The picture has been subsequently deleted from the facebook page as a result of launching the international solidarity campaign.

3. The most important thing, that let us doubt that Alburnus Maior is seriously interested to stop fascist (or nationalist, racist and xenophobic) involvement in the campaign, is the fact that they never wanted to make such a statement in public or publish any kind of answer in Romanian language. Even when the German and the Romanian groups which signed the letter asked for an answer in Romanian language, their tactic was the same as in this entire period – to ignore it and pretend like nothing happened, hoping that not too many people will find about it and that eventually everything will be forgotten. If this doesn’t work they can always try to discredit and accuse antifascists of being against the campaign and wanting to hurt it.
maxresdefault

The fascist group “United under the flag” composed mainly of football fans, was welcomed by the organizers in the evening with the physical assault, and they were actually given thanks from the stage for their involvement in the “Save Roșia Montană” campaign

romania-ungaria-11-octombrie-2014-salvati-rosia-montana

photo

Fascist supporters from the "United under the flag" group showing various symbols and nationalist messages which call for ethnic hate, and trying to resurrect historical conflicts of sad memory and long bygone.

Fascist supporters from the “United under the flag” group showing various symbols and nationalist messages which call for ethnic hate, and trying to resurrect historical conflicts of sad memory and long bygone.

To summarize: We think that Alburnus Maior is only interested in getting as many groups and people involved in the “Save Roșia Montană” campaign. If people are beaten by fascists and don’t want to accept that silently, they are declared dangerous for the unity of the campaign. We say it loud and clear: dangerous for the entire campaign are not only the fascists, but also those who refuse to publicly condemn fascist ideas and violence in a clear manner, those who tolerate and identify with it, those that want to count on the presence of nationalists and right-wing extremists when mass action is required, those that, willingly or not, offer a platform for the extreme right to gain recognition and public visibility.

Legionnaire camp organized in 2012 in Roșia Montană. You can consider it a tradition in FânFest for in every year there are different extreme right groups present there. Sometimes they set their own tent for promoting their own interests. An eloquent example is the ultra-nationalist movement "Basarabia is romanian land" which was allowed to raise signatures during the festival.

Legionnaire camp organized in 2012 in Roșia Montană. You can consider it a tradition in FânFest for in every year there are different extreme right groups present there. Sometimes they set their own tent for promoting their own interests. An eloquent example is the ultra-nationalist movement “Basarabia is romanian land” which was allowed to raise signatures during the festival.

RM-209

RM-227
26

Villager from Roșia Montană, active member inside the campaign against the mining project together with young legionnaires.

Villager from Roșia Montană, active member inside the campaign against the mining project together with young legionnaires.

Street action organized by legionnaires against the mining project. It can be observed the manner in which children are used for the political goals of their parents and how they are early indoctrinated in a ultra-nationalist spirit.

Street action organized by legionnaires against the mining project. It can be observed the manner in which children are used for the political goals of their parents and how they are early indoctrinated in a ultra-nationalist spirit.

Source of the pictures (also eloquent):
https://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2014/10/14/meciul-romania-ungaria-11-octombrie-2014/
http://roncea.ro/2013/09/16/nationalisti-pentru-rosia-montana-vor-reusi-33-de-ong-uri-crestine-din-romania-sa-preia-revolutia-din-piata-de-la-cele-27-de-ong-uri-ale-ungariei/
http://www.nationalisti.ro/2013/08/revolutia-incepe-la-rosia-montana/
http://www.buciumul.ro/2012/09/03/tabara-nationalista-rosia-montana-2012/
http://www.clipa.com/a1819-%E2%80%9CROSIA-MONTANA-REZISTA-%E2%80%9D-TABARA-NATIONALISTA-DIN-MUNTII-APUSENI.aspx
http://rosiamontanarezista.blogspot.ro/2010/08/rosia-montana-rezista-tabara_28.html

Attached you can find the letter sent to the organizers which also contains the non-answer which Eugen David, head of the Alburnus Maior organization, sent by phone to a member of one of the romanian collectives and which was signed by groups from outside the country.
And also the answer of the organizers of the campaign for the german groups which signed the letter. This text was translated into romanian language by the DIY Craiova collective and can be found in original in german language in the nr.2 printed edition of “Bună” magazine. You can read it here.

Also an interesting read is the text written by Florin Poenaru about the protests that took place in the autumn of 2013 against the mining project. He analyses the link between nature and fascist and nationalist movements in romanian history and the important role that nature holds in the construct of the national identity. He also documents the rise of the extreme right inside the environmental movement and the manner in which fascist groups use these movements as platforms for gaining recognition and public visibility. You can read the text here.

2 Responses to Salvați Roșia Montană fără fasciști // Save Roșia Montană without fascists

  1. Pingback: Antifaschistische Position von „Salvați Roșia Montană“ nur Fassade für westliche Gruppen?! | Revista BUNĂ

Leave a Reply