Sâmbătă 8 martie vă invităm începând cu ora 11 să participați la o nouă ediție a Târgului Autonom Craiova, o ediție ce își propune să celebreze Ziua Internațională a Femeilor, o zi cu o semnificație de luptă atât împotriva exploatării capitaliste cât și împotriva societății patriarhale și sexiste.
La fel ca și în cazul altor evenimente importante pentru clasa muncitoare, această zi a fost acaparată de clasele conducătoare internaționale prin desemnarea în anul 1975 de către Organizația Națiunilor Unite a datei de 8 martie drept „Ziua Internațională a Femeilor.” În acest fel s-a dorit ștergerea memoriei colective cu privire la importanța evenimentelor ce au avut loc în jurul acestei date și a felului în care femeile au înțeles să se organizeze și să acționeze pentru a se elibera cu adevărat de sub asuprirea sistemului capitalist și a patriarhatului prin care acesta se susține.
S-a reușit astfel transformarea acestei date într-o sărbătoare golită de orice conținut de clasă, ce pune accent – chiar și atunci în puține momente – doar pe reprezentarea femeilor în cadrul structurilor de putere, și ignoră principiul egalității, în timp ce conferă în mare parte un aspect consumerist întregii zile. Ziua de 8 martie nu este, așa cum afirmă propaganda burgheză, o zi în care femeile trebuie să se lase „răsfățate” și amăgite de aceia care sunt în realitate călăii libertății lor atât la locul de muncă, cât și pe stradă sau acasă, ci o zi de organizare și de luptă împotriva tuturor relelor care compun acest sistem opresiv.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 11 prin desfășurarea acțiunii Hrană nu bombe, prin care se dorește oferirea unei mese atât celor care vor participa la eveniment cât și acelora mai nefericiți dintre noi, ce sunt complet ignorați și marginalizați atât de sistemul capitalist cât și de statul ce îl protejează.
Pentru freeshop sunteți invitați ca de obicei să aduceți acele lucruri ce nu vă mai sunt necesare (haine, cd-uri, cărţi, etc.) și au rămas aruncate prin unele colțuri ale caselor voastre, și să luați acele lucruri de care aveți nevoie.
Începând cu ora 17 va avea loc o prezentare a originii zilei de 8 Martie și a importanței acestei date pentru istoria clasei muncitoare și a luptei femeilor împotriva capitalismului, a patriarhatului și a felului în care acestea sunt interconectate. Aceasta va fi urmată de discuții și de proiecția unor filme cu tematică feministă.
Primul dintre acestea este De Toda la Vida, un documentar ce spune povestea Mujeres Libres, prima organizație independentă a femeilor din Spania. Toate femeile intervievate în film au fost membre ale CNT (Confederația Națională a Muncii) și au participat în mod activ la revoluția socială din timpul Războiului Civil din Spania.
Mujeres Libres, o organizație distinctă a femeilor anarhiste, a fost fondată în mai 1936 cu scopul de a permite participarea femeilor la lupta revoluționară. Femeile spaniole la acel moment se vedeau limitate de „tripla înrobire față de ignoranță, față de capital și față de bărbați.”
Femeile erau de fapt subordonate bărbaților, chiar și în cadrul mișcării revoluționare. Munca Mujeres Libres nu s-a concentrat doar pe împuternicirea femeilor pentru a participa în lupta socială, ci de asemenea a reprezentat o contestare continuă a dominației bărbaților în cadrul mișcării anarhiste. Multe decenii mai târziu, organizația Mujeres Libres încă reprezintă un model pentru teoria și acțiunea feministă revoluționară.
Începând cu ora 20 va avea loc proiecția filmului documentar Emma Goldman: an exceedingly dangerous woman, ce prezintă viața uneia dintre cele mai importante figuri din istoria anarhismului. Feministă radicală, apărătoare a dreptului femeilor de a putea decide asupra propriului corp, luptătoare pentru emanciparea muncitorilor și activistă anti-război, anarhista de origine rusă a fost considerată în timpul ei cea mai periculoasă femeie din America și una dintre țintele persecuției regimului american.