Hrană nu bombe// Food Not Bombs – sâmbătă 3 octombrie, ora 13

fnboct
Iraționalitatea profundă a sistemului capitalist nu poate fi mascată. Într-un moment istoric în care inovațiile tehnologice și automatizările ar putea reduce timpul destinat muncii la un nivel minim, se muncește mai mult decât oricând. Nimic nu este mai lipsit de sens pentru cei tineri decât o viață de muncă. Atunci când industria modernă poate furniza o viață plină de abundență pentru toți, nimic nu pare mai greșit pentru cei săraci decât o viață de sărăcie. Atunci când există resursele pentru promovarea egalității sociale, nimic nu este mai criminal pentru segmentele oprimate ale societății decât subjugarea din viața de zi cu zi.

Pe scurt, în societatea noastră se muncește mai mult decât oricând, există mai mulți oameni care trăiesc în sărăcie decât oricând, iar bunăstarea este concentrată în tot mai puține mâini. Riscul unui conflict catastrofal planează mereu în aer, iar elitele capitaliste se joacă cu soarta tuturor în goana lor după acumularea continuă de capital.

Toate acestea au sens într-un sistem socio-economic a cărui logică este bazată pe competiție și acumulare continuă și în care producția nu este destinată satisfacerii nevoilor umane. Încercând să mențină lipsurile, munca alienantă, sărăcia și subjugarea, în pofida potențialului tot mai mare pentru răgaz, abundență și libertate, capitalismul se dezvăluie tot mai mult drept cel mai irațional și artificial sistem de organizare a societății din istorie.

Că viața oamenilor nu înseamnă nimic pentru aceștia în jocurile lor strategice o dovedește recentul val de refugiați din zonele colonizate de Vestul capitalist. Folosindu-se de o retorică mincinoasă capitaliștii occidentali și marionetele lor politice livrează democrație sub forma unor bombe și progres sub forma sărăciei. Spre folosul unei mici părți a populației – așa numita clasă de mijloc – și a privilegiilor obținute de aceasta în condițiile sărăcirii restului populației, statul român s-a alăturat puterilor colonizatoare occidentale în războaiele jefuitoare ale acestora.

Valul recent de xenofobism, rasism și atitudini fasciste care a măturat spațiul public din România nu dovedește decât că oamenii nu au reușit să privească dincolo de „interesul național” promovat de diverși îmbuibați încruntați pe posturile de televiziune, și folosit pentru a motiva participarea României la aceste acțiuni colonizatoare. „Interesul național” nu este altceva decât interesul elitelor politice și economice locale și a lacheilor lor privilegiați și coincinde cu interesul colonizatorilor occidentali în dorința de a perpetua procesul exploatativ la care este supus restul populației și a garanta alimentarea instituțiilor extractive occidentale (corporații, bănci, complexe militare industriale). Dacă ar fi înțeles adevăratul scop al participării României la războaiele coloniale ale Vestului, posibilitatea unui flux de refugiați îndreptat înspre România nu ar fi creat isteria patriotică care a părut să acapareze mințile celor mai mulți, ci acțiuni de solidarizare în masă cu victimele cuceririi.

.
În fața tuturor acestor lucruri solidaritatea și cooperarea rămân cea mai puternică protecție și mai mult ca sigur o componentă necesară în conceperea unei alternative la haosul care domină prezentul. Lucrurile care în aparență pot părea mici și insignifiante se pot dovedi a avea implicații nebănuite atât în viața de zi cu zi și în crearea unor situații în care forme de interacțiune non-alienante și tipuri de relații interumane eliberate de sub dominație pot înflori, cât și în ce privește impactul pe termen lung asupra înfățișării generale a lumii.

Persoanele interesate să participe sunt așteptate la Autogara Nord de la ora 13. Întrucât se apropie anotimpul rece hainele groase sunt de asemenea binevenite.

This entry was posted in Eveniment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply