Freeshop & CineForum Alternativ – Pride (duminică 26 aprilie, de la ora 16)

fewCa și până acum, puteți să donați diferite lucruri (haine, electronice, electrocasnice, cărți, jocuri, etc.) pe care le aveți pe acasă și de care nu mai aveți nevoie, luând altele în loc.

Tot ce rămâne la ora închiderii, va fi donat către persoane fără posibilități materiale (oameni de pe stradă, persoane cu o situație materială foarte precară, etc).

Manifestul freeshopului:
• Freeshopul funcționează pe principiul împărțirii de bunuri între indivizi, reprezentând un proiect de auto-organizare anticapitalistă (se opune ideii de bani care sunt investiti în consum).
• Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzacțiile” se fac fără bani și nu implică reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentală a pieței.
• Freeshopul nu reprezintă un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc să ofere sau să primească anumite obiecte. Astfel, acesta reprezintă unul dintre puținele contexte sociale în care toți indivizii sunt egali în drepturi și posibilități de achiziționare a bunurilor.
• Pe lângă valoarea materială, obiectele din freeshop au și o valoare istorico-sentimentală purtând amprenta trecerii timpului, împreună cu cea a posesorilor anteriori.
• Componenta ecologica este de asemenea semnificativă, majoritatea lucrurilor din freeshop fiind refolosite și încurajând reciclarea.

În spatele ideii de freeshop există o puternică semnificație generată de circuitul bunurilor în natură și al apropierii între indivizi care nu se cunosc personal. De asemenea, freeshopul reprezintă în sine un manifest anticapitalist spunand NU consumerismului, proceselor de producție, banilor și puterii cu care aceștia îi investesc pe posesorii lor, etc.

*****
– de la ora 20

Bazat pe o întâmplare reală, PRIDE descrie povestea unui grup de lesbiene și gay care decid să sprijine greva minerilor și pun bazele unei alianțe ce se va numi Lesbians and Gays Support the Miners pentru a strânge bani pentru familiile celor implicați în grevă. Respinși inițial de către sindicat, grupul identifică un mic sat minier din Țara Galilor și pornește în acea direcție pentru a-și oferi sprijinul. Pe măsură ce greva se desfășoară, cele două grupuri descoperă importanța solidarității și a luptei împotriva opresiunii sub diferitele forme pe care aceasta le îmbracă.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply