Vă invităm vineri, 29 iunie, de la orele 20 la CineForum Alternativ ca să vedem împreună documentarul „Darwin’s Nightmare” (2004).
Documentarul lui Hubert Sauper e o analiză amănunţită şi cutremurătoare a ceea ce înseamnă globalizarea pentru ceilalţi. Un produs comercial, două lumi, o multitudine de oameni. Spectatorul este invitat să cuantifice singur, în absenţa unor concluzii care să-i fie servite pe tavă, amplitudinea transformărilor petrecute în ultimele 2-3 decenii: mai multe produse, câteva lumi, milioane şi milioane de oameni. Dar, aşa cum spuneam, bisturiul rece al realizatorului se preocupă de o felie subţire: bibanul de Nil (Lates niloticus), Europa şi Africa, populaţii locale dezrădăcinate, piloţi ruşi, oameni politici tanzanieni şi înalţi funcţionari europeni.
În 1950 cineva, nu se ştie cine, a eliberat în Lacul Victoria câţiva peşti răpitori, necunoscuţi în acel ecosistem: bibanii de Nil. Al doilea lac al lumii, şi cel mai mare din Africa, a oferit condiţii prielnice intrusului. Atât de bune încât în răstimpul petrecut acesta a eliminat peste 200 din speciile autohtone, modificând ireversibil echilibrul vieţii atât pentru vieţuitoare cât şi pentru oameni. Pe de o parte, cantitatea de peşte nativ s-a împuţinat dramatic, consumată de noul-venit, în defavoarea pescarilor autohtoni. Pe de altă parte, bibanul de Nil a devenit exportul nr. 1 al Tanzaniei în Uniunea Europeană, devenind promotorul unei frumoase industrii piscicole, creatoare de locuri de muncă plătite cu 1 dolar ziua.
Ce înseamnă în linii mari să transformi un lac de aproape 70.000 de kilometri pătraţi într-un acvariu pentru supermarketurile europene? Bărbaţi care lucrează la limita subzistenţei, în barăci de tablă, necunoscând niciodată gustul fileului pe care-l prepară. Femei forţate să se prostitueze după moartea bărbaţilor lor în accidente de muncă. Copii rătăcind pe străzi, victimele cele mai fragile ale distrugerii societăţii africane tradiţionale. Oameni politici care, după ce vizionează un documentar despre dezastrul ecologic şi umanitar din ţara lor, replică ingenuu: Nu trebuie să fim părtinitori, trebuie să vedem şi cealaltă parte a lucrurilor, şi să stabilim o balanţă. Piloţi care aduc arme în Africa şi se întorc cu calele avioanelor gemând de peşte. Cimitire în aer liber în care putrezesc carcasele descărnate ale monştrilor de zeci de kilograme din lac. Funcţionari ai U.E. care-i felicită pe întreprinzătorii din Mwanza pentru succesul economic.
Documentarul austriac realizat de Hubert Sauper (scenariu şi regie) a fost recompensat cu Trofeul Young Cinema pentru film digital la Festivalul de Film de la Veneţia (2004) şi cu titlul de Cel mai bun documentar al anului din partea Academiei Europene de Film (2004), precum şi cu o nominalizare la Oscar (2006) pentru Cel mai bun documentar (lungmetraj).
November 2024 M T W T F S S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Archives
Tags
Links