CineForum Alternativ – Sophie Scholl – Die letzten Tage (Sophie Scholl. Ultimele zile) , Joi, 31 mai, orele 21

Puţini oameni au avut curaj cu adevărat de a se opune nazismului tocmai în Germania şi în plină glorie a acestui regim feroce. Una dintre personalităţile rezistenţei împotriva hitlerismului este, fără îndoială, Sophie Scholl. Şi nu din teribilism, ci dintr-o convingere sinceră şi profundă.
Sophia Magdalena Scholl a fost o ghilotinată pe 22 februarie 1943. Fusese membră a grupului Trandafirul Alb, o mişcare non-violentă de rezistenţă împotriva nazismului. Ea a fost condamnată pentru înaltă trădare după ce a fost găsită distribuind pliante antirăzboi la Universitatea din München, cu fratele ei Hans. Avea 21 de ani. Împreună cu ea au fost ghilotinaţi fratele ei şi un al membru al grupului. În total, 6 membri ai grupului au fost executaţi. Alţi studenţi arestaţi au scăpat cu viaţă doar pentru că Forţele Aliate au învins Al Treilea Reich.
Filmul Sophie Scholl – Die letzten Tage (Sophie Scholl. Ultimele zile) prezintă doar un crâmpei din acest episod infamant al istoriei germane. Filmul spune povestea ultimelor 6 zile trăite de Sophie Scholl, fratele ei Hans şi prietenul lor Christoph, toţi membri ai mişcării studenţeşti de rezistenţă împotriva regimului nazist – “Trandafirul Alb”, a cărei activitate s-a desfăşurat în perioada 1942-1943 la Munchen: de la arestare la interogatoriu, la proces şi execuţie în Munchen în 1943.
Realizarea peliculei este excepţională. Neclintită în convingerile sale şi loială camarazilor ei, interogatoriile la care este supusă Sophie Scholl de către Gestapo se transformă rapid într-un test de voinţă, dar în acelaşi timp Sophie ne oferă un apel pasionat la libertate şi responsabilitate personală, ce rămâne în acelaşi timp obsedant şi atemporal.
Curajul şi dârzenia Sophiei în faţa anchetatorului şi în faţa ghilotinei sunt impresionante. Filmul nu conţine bătăi, sânge, torturi, violenţă, dar e înspăimântător/sinistru prin limpezimea cu care prezintă demenţa sistemului împotriva căruia s-a ridicat Trandafirul Alb.
Principala întrebare ridicată de acest film este ce se poate face în condiţiile în care îţi dai seama că regimul nazist a luat-o razna – opui rezistenţă, deşi este clar cã aceasta este inutilă, sau nu?

This entry was posted in Cultura, Eveniment, Evenimente/Events, Vizual si audio-video and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.