Vă invităm astăzi, 7 aprilie, de la orele 20, să vedem împreună două filme de referinţă: Made in Britain şi This is England.
Made in Britain (1982)
Debutul lui Tim Roth pe micile ecrane a fost cu totul deosebit pentru că Made in Britain este un film în care accentul este pus pe personaj, pe cine este el, ce reprezintă, nu ceea ce face.
Trevor este un tânăr skin head autodistructiv, care nu are respect pentru nici un fel de autoritate. Pentru el tot ce e natural, tot ce e impus este nefiresc. Atitudinile şi acţiunile sale rasiste l-au adus într-un centru de reabilitare pentru că statul engelz încearcă întâi reabilitarea prin disciplină şi abia apoi prin forţă. Aici toţi încearcă să-i anuleze personalitatea şi să-l aducă din nou pe calea normală în care toţi suntem ca nişte roboţei ascultători la tot ce ne dictează statul şi societatea. Convingerile sale că toate aceste lucruri sunt greşite, sunt mult mai puternice decît orice forţă moralizatoare.
Dotat cu o inteligenţă deosebită şi cu o putere de convingere extraordinară, Trevor ajunge să-l convingă chiar pe un băiat de culoare să reacţioneze rasist împortiva câtorva pakistanezi. Toate aceste acţiuni deviante îi vor tăia libertatea şi îl vor aduce în braţele unui sitem în care violenţa este singura cale pentru a stăpâni tot ce nu le convine.
Made în Britain este un film dur, poate neplăcut pentru unii, dar pentru cei care cred măcar în sinea lor că o convigere trebuie menţinută cu orice preţ, acest film le va merge la suflet.
This is England (2006)
Bazat pe experiența personală a regizorului (Shane Meadows), This Is England spune povestea lui Shaun, un copil de 12 ani care a crescut fără tată, care a murit în războiul din insulele Falklands, în regiunea de nord a Angliei. Acțiunea se petrece în vacanța de vara a anului 1983, scoțând în evidența transformarea personajului dintr-un tânăr neîngrijit care deplânge moartea tatălui sau, într-un bătăuș ras în cap, a cărui atitudine furioasă și provocatoare este îmbrățișată de o banda locala de skinhead-eri. Luat sub aripa lor protectoare, Shaun reușește să crească în rigida societate engleză a anilor 90.
Atmosfera sumbră a Angliei din anii ’83 când Doamna de Fier era la putere, în contextul unui inutil și nedorit război dus intre englezi și argentinieni pentru Insulele Falkland. Tot atunci Anglia era în Epoca de Aur a muzicii rock, punk, iar stilurile vestimentare trebuiau să reflecte nonconformismul și personalitatea individului. Totodată este atinsă și problematica rasismului și xenofobismului, foarte accentuate în acea perioadă.