Proiectie film – The Take (de Avi Lewis & Naomi Klein, 2001), joi 1 martie

Va invitam joi, 1 martie, de la orele 20, la Spatiul Do It Yourself Craiova, pentru a vedea impreuna un film-manifest impotriva crizei economice si a globalizarii, un film despre cum muncitorii din Buenos Aires si din restul Argentinei, aflata in colaps economic in 2001, si-au luat soarata in propriile maini ocupand fabricile pe care guvernul, la insistentele FMI, le declarase falimentare, si le-au repus in functiune, dar de data aceasta fara a mai fi conduse de patroni, ci de muncitorii insasi. Un film care ar trebui sa fie vazut de toti si care ar trebui sa ne fie un model de urmat si in Romania.

Detalii despre filmul The Take

The Take este un thriller politic care pune în dezbatere globalizarea dintr-o perspectivă nemaivăzută. Filmul urmăreşte mişcare radicală a întreprinderilor ocupate Argentina: grupuri de muncitori care îşi “expropiză” locurile de muncă aflate în stare de faliment şi le pun în funcţionare fără patroni şi şefi.

Într-o suburbie din Buenos Aires, treizeci de şomeri de la o fabrică de piese auto merg în fabrica lor dezactivată, îşi aduc sacii de dormit şi refuză să plece.

Tot ce îşi doresc ei este re-porniea maşinilor oprite. Dar acest act simplu – ocuparea (The Take) – are puterea de a răsturna cu susul în jos dezbaterea privind globalizarea.

La începutul colapsului economic dramatic din 2001 în Argentina, clasa de mijloc din America Latină, una din cele mai prospere, se trezeşte a trăi într-un oraş fantomă de fabrici abandonate şi şomaj în masă. Fabrica auto Forja se afla în stare latentă până când foştii angajaţi decid să ia măsuri. Ei sunt parte dintr-o mişcare îndrăzneaţă a muncitorilor care ocupă afaceri falimentare şi încep crearea de locuri de muncă pe ruinele sistemului care a eşuat.

Înarmaţi doar cu praştii şi o credinţă oarbă în democraţia directă, lucrătorii se confruntă cu şefii, bancheri şi un întreg sistem care vede în fabricile lor dragi nimic mai mult decât fier vechi pentru vânzare.

Cu filmul The Take, regizorul Avi Lewis, unul dintre cei mai vocali jurnalişti canadieni şi Naomi Klein, autoarea bestseller-ului internaţional No Logo, reuşesc să creeze cel mai bun manifest economic radical pentru secolul 21. Dar ceea ce străluceşte prin intermediul acestui film este drama simplă a vieţii lucrătorilor şi lupta lor: cererea lor pentru demnitate şi nedreptatea mistuitoare dată de negarea acestei demnităţi.

This entry was posted in Cultura, Eveniment, Evenimente/Events, General, Parere, Vizual si audio-video. Bookmark the permalink.